De groene specht is een makkelijk te herkennen insecteneter, die veel voorkomt in bossen, hoogstamboomgaarden en houtsingels
Hoe herken ik de Groene specht
De groene specht is makkelijk te herkennen aan zijn opvallende groene kleur, daarbij heeft hij een karmijnrode kruin en het mannetje heeft ook een rode streep in de zwarte baardstreep. De Groene Specht heeft een appel groene rug en een opvallende geel groene stuit die in vlucht goed zichtbaar is. De onderzijde is licht groenig tot wit. de volwassen vogel is 31 en 34 centimeter lang. De jonge vogel heeft donkere banden over hals en borst en ziet er in zijn geheel zwaar gevlekt uit.
Tijdens de vlucht houden ze hun kop omhoog, de hals lijkt daardoor dun en hun lichaam te zwaar. Vliegt met plotselinge uitbarsting van vleugelslagen, afgewisseld met glijvlucht met gesloten vleugels. De kenmerkende lachende roep van de groene specht valt vaak het eerst op.
Waar leeft de groene specht?
Groene spechten broeden vooral in het kleinschalige cultuurlandschap met oude bomen, hoogstamboomgaarden en in de duinen, maar ze zijn steeds vaker te zien in polders, recreatiebossen, stads- en sportparken. In grote bosgebieden broedt hij vaak alleen langs de randen of rond kale stukken, ze maakt het nest bij voorkeur in oude loofbomen.
Wat eet de groene specht?
De groene specht zoekt zijn voedsel hoofdzakelijk op de grond. Het liefst eten ze mieren, ze kunnen dan ook flink tekeer gaan op een mierenhoop, maar ook andere insecten worden gegeten.
Blijft de groene specht hier of gaat hij weg in de winter?
De groene specht is een uitgesproken standvogel die in strenge winters grote verliezen lijdt.